Zoo Zagreb osim životinja, djeci pruža i brojne druge edukativne sadržaje

zoo-1-750x386

Smješten gotovo u samom središtu grada, Zoološki vrt koji se prostire na 7 hektara površine, Zagrepčanima i njihovim gostima omiljeno je mjesto za zabavu i opuštanje. Pod krošnjama stoljetnih hrastova, Zoološki vrt imao je skromni početak sa samo tri lisice i tri šumske snove. Osnovao ga je Mijo pl. Filipović, a otvoren je 27. lipnja 1925. godine na prostoru Labuđeg jezera, današnjeg Prvog otoka na Prvom jezeru. Na adresi Maksimirski perivoj bb danas stanuje čak 298 životinjskih vrsta koje ukupno broje 3558 jedinki, mogu se vidjeti životinje sa svih kontinenata osim s Antartika, a po broju vrsta najzastupljeniji su gmazovi, ali brojčano, ako izuzmemo beskralježnjake, najviše ima jedinki sisavaca. Zoološki vrt u Zagrebu, kao i drugi moderni europski vrtovi imaju ulogu podučavati posjetitelje, stoga se nerijetko organiziraju mnogobrojni edukativni obilasci i događaji. Mi vam izdvajamo neke od najzanimljivijih koji bi mogli zanimati vas i vaše najmlađe.

Divlje ljeto u Zoološkom vrtu

Kao i svakog ljeta, tijekom školskih praznika svi školarci mogu sudjelovati u već poznatoj avanturi – Divljem ljetu u Zoo vrtu. Petodnevni je to program u kojem djeca imaju priliku u društvu zmija, papiga, medvjeda i drugih divljih životinja saznati zanimljivosti iz svijeta prirode, ali i neke zanimljivosti iz znanosti.

U sklopu programa Mladi timaritelji klinci će između ostalog hraniti životinje, čistiti nastambe, osmišljavati zadatke i pripremati ljetne poslastice za životinje. Izvodeći razne pokuse i eksperimente kroz program Zoo laboratoriji polaznici će upoznati neke laboratorijske metode kojima će saznati sve o procesu fotosinteze i što on znači za biljke i životinje. Svi veliki prirodoslovci mnogo su vremena proveli promatrajući i istražujući prirodu oko sebe, a kako bi znali odgovoriti na pitanja o životinjama i prirodi, djeca će moći otkrivati brojne kutke Zoo vrta te poput prirodoslovca voditi svoj mali dnevnik istraživača. Sve što moraju znati o životinjama kako bi se što bolje brinuli za njih, djeca će otkrivati izrađujući terarij za egzotične životinje kao što su bradata agama, tenrek, mliječna zmija i paličnjak. U sklopu programa djecu na kraju svakog dana očekuju igre i rješavanje zabavnih kvizova, kojima ujedno i ponavljaju što su sve toga dana naučili.

Abrakadabra Zoo

Abrakadabra Zoo fantastična je priča u koju djeca mogu hrabro zakoračiti u društvu roditelja. Zahvaljujući tom svake godine drugačije osmišljenom programu Zoološki se vrt u listopadu pretvara u jedinstveno čarobno mjesto kojim vladaju vještice, vile, čarobnjaci i raznolika mitska bića. Uvijek dobroćudna i pomalo uplašena vještica Maksimirska coprnica, vodi hrabru grupe djece i odraslih kroz Zoovrt u noćnu šetnju i upoznavanje s noću aktivnim životinjama. Kako bi skupili snagu za tu važnu misiju kroz koju djeca upoznaju prave vrijednosti, u sklopu noćnog obilaska Vrta posjetitelje očekuje tradicionalni roštilj i topli čaj te pregršt zabave na radionici dubljenja bundeva.

Eko akademija

Svake godine u vrijeme proljetnih praznika u sklopu programa Eko akademija svi školarci imaju priliku na zabavan i njima prihvatljiv način naučiti kako pomoći životinjama, prirodi i cijelom našem planetu. Kroz praktične radionice, zanimljive eksperimente i igre, a sve u društvu životinja mogu usvojiti neke eko pojmove poput zaštite prirode, ugroženosti životinja, recikliranja ili održivog razvoja. Na kraju programa svi polaznici Eko akademije dobivaju povelju o očuvanju okoliša izrađenu vlastitim rukama kojom izjavljuju da će biti pravi mali ekolozi i da će se svakodnevno brinuti o životinjama i cijelom našem planetu.

Zoolimpijada

Zimi pak, Zoološki vrt donosi vrlo zabavan edukativno-natjecateljski programZoolimpijada u kojoj klince i klinceze čekaju različite igre, druženje sa životinjama i upoznavanje raznih zanimljivosti iz životinjskog svijeta.Zoolimpijada je edukativni program koji u djeci razvija zdrav natjecateljski duh i timski rad, a svake godine edukatori ZOO-a osmišljavaju nove uzbudljive igre nadahnute životinjskim svijetom. Posebno je zanimljiv primjerice poligon kroz koji djeca uče kako se hrane zmije te pronalaze njihova jaja.

U Zoološkom vrtu Zagreb osmislili su program i za “velike”, stoga ako ste se uvijek pitali kako je raditi u zoološkom vrtu, kako izgleda život “iza kulisa” i kakav je osjećaj približiti se divljim životinjama i voditi brigu o njima, raspitajte se o programu Timaritelj na jedan dan koji je u ZOO-u aktivan tijekom cijele godine. Imat ćete priliku ući u nastambu šišmiša i pandi, pripremati im hranu i vježbati s njima.Možete postati i posvojitelj jedne od životinja na godinu dana i omogućiti joj mnoštvo poslastica i novih igračaka. Odaberete kategoriju posvojitelja, preuzmete plaketu sa slikom i informacijama o posvojenoj životinji te veseli poklon Zoo vrta, a vaše će ime ponosno objaviti uz nastambu posvojene životinje.

Termine održavanja i uvjete plaćanja pojedinih programa možete pročitati na službenim stranicama Zoološkog vrta Zagreb.

Izvor