Kako uspavati djecu prije ponoći?

5201549_e7e235494c_b

Iskustvo jedne tete koja nam je opisala svoj način kako uspavati dijete na vrijeme


Sandra Šok

Večerali ste na vrijeme, okupali sebe i djecu nakon večere, oprali zube, odjenuli pidžame, no unatoč svemu dijete i dalje ne želi zaspati na vrijeme, već se zajedno s vama razvlači do iza ponoći. Odlazite i vi s njim(a) na spavanje u nadi da će prije vas zaspati, no nakon nekog vremena uvidite da se taj ritual ponavlja prečesto i da ga više ne možete kontrolirati. Kako promijeniti navike? Što prvo učiniti, a da ne uznemirite dijete?

Ovo je moj način gledanja na stvari. Iskreno vjerujem da svaki roditelj ima neki svoj put i mjere kako uspavati djecu prije ponoći.

Kao teta, u takvoj sam se situaciji našla bezbroj puta. Istina, lakše je reći nego i napraviti. Djeca ponekad gube rutinu, jer je osim roditelja u kući, katkada dosta prometno (baka, djed, tetke, stričevi, …). Svi oni katkada promijene tempo djeci.

Jednostavno sam samo jednog jutra shvatila da trebam biti čvrsta, jasna i zadati mjere kojih se trebamo svi u kući pridržavati, ma koliko to za djecu ali i odrasle bilo naporno i neprihvatljivo. Ponekad morate biti poput kućnog policajca sa svojim pravilima, jer djeca, koja god godišta,svakodnevno isprobavaju do koje granice danas mogu ići i koju granicu mogu prijeći, a o vama ovisi koliko ćete dopustiti i dal ćete im uopće nešto dopustiti mimo pravila.

Znači vrijeme za spavanje neka bude 10 navečer. Morate znati da će djeca pokušati sto načina samo da odu što kasnije na spavanje pa makar već izgledali umorno i iscrpljeno. Učinit će sve samo da ne odu ranije ili do tog vremena. Ili postanu gladni, žedni, ili im se piški, ili žele da im ispričate priču, ili se žele dodatno maziti, ili …. i tako u nedogled. A vas čeka prljavo rublje u perilici, prljavi lonci u kuhinji, suprug(a) kojem isto tako želite posvetiti vrijeme, eventualno pas koji isto čeka na vas negdje u redu, ….

Kad vam se tako počnu nagomilavati obveze, sredite sebe pa dijete sat vremena ranije, porazgovarajte s njim, pomazite se ili poigrajte, a onda ozbiljno nastupite i recite da je vrijeme za spavanje i da ćete, štogod da ste radili s djetetom, nastaviti i sutra. Recite da imate još nekog svog posla, ali da ćete ostaviti odškrinuta vrata da može vidjeti svjetlo i čuti vas dok ne zaspi te da ćete brzo doći i pogledati ga (ih) prije svog odlaska u krevet.

Recite blagonaklono “Laku noć”i ponavljajte još par puta da vas dijete i kad izađete iz sobe može čuti. Vaš odlazak iz sobe zna za dijete biti vrlo uznemirujuće, prvo jer nije po njegovom, no može biti i iz razloga (uglavnom iz nekog straha da će ostati samo u sobi, ili zato što treba ostati u mraku, …) To je normalna pojava i tzv. ispipavanje terena roditelje zna dodatno uznemiriti, a neki su čak i na rubu suza i očaja zbog toga. Zato dragi roditelji, morate biti jako čvrsti. Jednom, dvaput možete popustiti, recimo za vikend, međutim kad ta navika krene svaku večer, postaje teško i za dijete i za vas, nimalo korisna, jer na kraju i vi i dijete idete na spavanje prekasno.

Ukoliko imate dvoje ili više djece taj problem postaje znatno veći i ako niste naučili kako uspavati prvo dijete prije vremena i stvoriti raspored po kojem ćete funkcionirati, hendlanje s dvoje djece će biti pravi mali pakao. Svako će dijete zahtijevati svoju pažnju, ne samo preko cijelog dana, već i prije spavanja (naravno, stupanj pažnje ovisi i o djetetovom godištu).

Koliko možete, preko dana provodite zajedničko vrijeme, da im uđe po kožu koliko ga volite i da uživate svaku sekundu s njim. Mazite se, igrajte kad god možete.

Dijete ne bi trebalo ići nikad kasno na spavanje, pa čak i ako je spavalo ili odrijemalo (oko 13,14 sati, ne 17 ili 18 sati poslijepodne). Budite djecu u isto vrijeme kad sebe, inače za tjedan dana i malo manje ostat ćete bez rutine. Vjerojatno će prvi dan (tjedan) buđenja izgledati malo nemilosrdno prema djetetu, međutim, vrlo skoro uvidjet ćete da ste bili u pravu i da napokon imate uvježbanu rutinu.

Dijete prije noćnog spavanja mora biti umorno. Prije nego što ode na spavanje, pustite malo zraka u sobu, upalite noćnu ili ambijentalnu lampu, pustite laganu glazbu da se dijete opusti, i ispričajte kratku priču. Kad počnete raditi sve u svoje vrijeme, dnevne stvari po danu, noćne po noći, sve će krenuti u pravom smjeru. Samo je potrebna snažna volja i disciplina.

Iskreno nema lijeka, niti pravilnog savjeta kojeg se trebate držati kad je riječ o odgoju i brizi za dijete. Svatko vjerojatno ima neku svoju schemu, međutim za sve roditelje vrijedi isto, ne dajte da vas djeca iskušavaju, postavite se odmah na početku. S tetama, bakama, djedovima postoje iznimke, jer su to uglavnom osobe koje dolaze i odlaze iz djetetove blizine. No, ukoliko i živite zajedno s roditeljima i djetetom, ponudite sebe i svoje slobodno vrijeme u pravo vrijeme, bez da remetite njihov jedva postignuti mir i red.

Vrlo je važna vaša osobna organizacija i želja da uredite da sve ide po planu. I mala nesuglasica, nepažnja, neurednost u planiranju, može se odraziti na loš san i sveukupni život i odnose s ukućanima.

Foto: TedsBlog

Izvor