Sezonski problemi: Akupresura i voda smiruju dječje alergije

Samo minuta stiskanja prave točke na tijelu, nekoliko puta na dan, može ublažiti probleme izazvane alergijama. Ne postoji lijek koji će izliječiti alergiju, a status alergije može se mijenjati s godinama.

Dolazak proljeća i razdoblja cvatnje bilja noćna je mora za sve koji pate od alergija. Česte su peludne alergije koje počinju već u veljači cvjetanjem lijeske. Najčešći uzročnici, uz lijesku, su breza, bagrem, lipa, čempres i borovi. Trave cvatu od travnja do srpnja, a simptome alergije najčešće uzrokuju mirisavka, vlasnjača, zob, repak, raž i žitarice.

Simptomi alergija i prehlade su vrlo slični. Ono što odlikuje alergije je sezonska pojava simptoma, curenja nosa, suzenja očiju, kihanja, kašljanja, teškog disanja, napada bronhoopstrukcije, kožnih promjena… Kad se to ponovi više sezona, sa sigurnošću i bez testova možemo zaključiti da je riječ o alergiji – pojašnjava dr. med. spec. ped. Giovana Armano.

Liječenje alergija je dugotrajno jer je riječ o kroničnoj bolesti. Roditelji bi trebali, dodaje dr. Armano, unaprijed početi s davanjem antihistaminika, prije pojave simptoma.

– Preporuka je i da, ako mogu, izbjegavaju područja na kojima cvatu biljke na koje je dijete alergično. Klasična terapija su kapi za oči, za nos, antihistaminicu i bronhodilatatori – pojašnjava dr. Armano.

Također, važno je naglasiti da ne postoji lijek koji će izliječiti alergiju, a status alergije može se mijenjati s godinama, stoga se i terapija treba prilagoditi. Na pitanje može li hiposenzibilizacija riješiti problem peludnih alergija, dr. Armano kaže kako se ona kod djece predškolske dobi rijetko provodi.

Dječje alergije se s vremenom mogu mijenjati, a hiposenzibilizacija se obično provodi kad je pozitivan jedan alergen. Izuzetno, ako je to indicirano uz obradu alergologa, može se provesti i u drugim slučajevima – kaže dr. Armano.

Ono što može pomoći u borbi s alergijama su refleksoterapija, akupresura, kao i homeopatija. Kako pojašnjava Tatjana Rutonić, koja je spojila iskustvo sportskog trenera i shiatsu terapeuta, pet je akupresurnih točaka protiv alergija.

– Akupresura se temelji na tradicionalnoj kineskoj medicini i uravnotežuje disbalanse u tijelu. Postoji 12 glavnih energetskih tokova u organizmu, povezanih s 12 organa. Kad se te točke pritisnu, meridijani se ‘resetiraju’. Što se tiče dječjih alergija, akupresura se radi od minutu do minutu i pol nekoliko puta na dan. Roditeljima pokažem kako da to rade i kod kuće – kaže Rutonić.

Uz sve navedeno, treba voditi brigu o još nekoliko stvari – prije spavanja, tijekom cijele sezone, djeca koja pate od peludnih alergija trebala bi se tuširati svake večeri kako bi uklonila sitni pelud s kože i kose. Važno je i da operu lice i ruke svaki put kad uđu u kuću. Roditelji bi trebali provjeravati količinu peludi u zraku i ograničiti boravak djeteta vani kad je razina jako visoka te ne otvarati prozore.
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je najmanje pola milijuna alergičara, a sve je više djece i mladih.

 

Izvor: 24sata.hr