Najzdraviji jesenski plodovi za djecu

1789257563_08be9b3c5f_b-2

Najzdraviji jesenski plodovi su bundeve, jabuke, kruške, borovnice, slatki krumpir…


Piše: Sandra Šok

Naravno da smo još uvijek u svježem ljetnom izdanju i uzbuđenju, barem mentalno. No, jesen, pogotovo ona rana i blaga donosi također svoje radosti i uzbuđenja kao ravih i super vitaminskih namirnica od slatkog krumpira, tikvi do jabuka i krušaka, koje sadrže pregršt vitamina i antioksidanata koji čuvaju vaše dijete od nadolazećih virusa i novih prehlada, a vama dragi roditelji jesenski plodovi usporavaju starenje i odlične su u borbi protiv raka i teških bolesti.

TIKVA

Osim što je odlična za ukrašavanje u “Noći vještica”, fantastična je i u pripremi pita, pirea, kolača, … Iako spada u obitelj velikih tikvi, naša mirisna i velika narančasta tikva ima i svoju bogatu povijesti i korisne naputke. Ovo je namirnica bogata alfa i beta-karotenom, koja proizvodi retinol koji osigurava rast sivih moždanih ćelija. Tikvine koštice su dobar izvor alfa-linoleične kiseline te Omega 3 masnim kiselinama, koje pomažu kod srčanih bolesti, povišenog krvnog pritiska ili kolesterola. Možete ih prodinstati lagano na luku i pojesti s kuhanom rižom ili (za djecu) skuhati u blago posoljenoj vodi, napraviti pire i pomiješati s jogurtom i poslužiti uz neko povrće ili meso, no možete ju napraviti i kao samostalno jelo.

SLATKI KRUMPIR

Predivne narančaste boje ima najbolji okus tijekom jeseni. Pun je beta-karotena, ali i osigurava dosta vitamina A (koji također sadrži retinol i retinoičnu kiselinu). Znamo da je vitamin A odličan u izgradnji imuniteta, razvoja vida i ima važnu ulogu u razvoju embrija. Nadalje, bogat je vitaminom C koje je važan za imunološki sustav, rast i razvoj djece, ali i odličan za rast zubi, kosti, apsorpciju željeza. Najčešće se od slatkog krumpira radi pire ili ga se ubaci u juhu s još nekim povrćem i napravi ukusna gusta juha od slatkog krumpira i slatkog nemasnog vrhnja.

KELJ I PROKULICE

Ove su dvije namirnice usko povezane. Puni su vitamina A i C. Kelj i njegova malenkost prokulica “pucaju” od visoke koncentracije glukozinolata, koji su odgovorni u borbi protiv bolesti raka. Glukozinolati su još odgovorni za ubrzani metabolizam, ali i kod aktivacije seksualnih hormona. Većina djece uglavnom ne voli ove zanimljive jesenske plodove, no ako uključite maštu i napravite od njih toplu i finu sezonsku juhu ili maneštru, ubacite pokoju mrkvu i krumpir te crvenu leću, mogli biste se iznenaditi.

CIKLA

Ova zanimljivog izgleda i boje namirnica, još ima zanimljiviji sadržaj, vitamine i minerale u sebi. Znanstvenici su mišljenja da je odlična u borbi protiv raka prostate i raka pluća. Sok od cikle pomaže sportašima pri teškim naporima, pri slabokrvnosti kod djece i odraslih te pospješuje cirkulaciju krvi u žilama. Cikla također smanjuje rizik od gojaznosti kod djece, dijebetesa i srčanih bolesti. Pomaže djeci kod zatvora i regulira zdravi probavni trakt. Najbolje je da ju skuhate, lagano začinite i poslužite kao salatu nasjeckanu na kockice ili kao osvježavajući sok.

MRKVA

Iako se čini da je proljetna namirnica, poljoprivrednici ju znaju zasaditi i krajem ljeta da bi izrasle što duže i čvršće. Mrkva je puna kalcija i sastojaka koji pomažu pri rastu kostiju i zubi kod djece. Bogata je vitaminima A i C te vlaknima koje majke trebaju prilikom trudnoće. Bogata je i beta karotenom, izvrsni je antioksidant i odlična za vid. Ponekad ako se osjećate umorno i pod stresom, napravite napitak od mrkve koji će vas ubrzo ‘oživjeti’ i dati esencijalnu dozu hranjivih tvari.

Mrkva također čisti našu jetru, učvršćuje imunološki sustav tijekom cijele trudnoće, odlična je u borbi protiv infekcija te smanjuje razinu šećera i rizik od dijabetesa. Najbolje je da djeci narežete mrkvu u obliku štapića, napravite laganu juhu ili ju skuhajte i napravite još jedan ukusni pire od namirnice.

CVJETAČA

Ova je namirnica najbolja i najukusnija u jesen. Osim što je “sestrična” od brokule, jedna je od namirnica koje jednostavno morate imati u svojoj prehrani, jer vrvi hranjivim tvarima, vitaminima, mineralima, antioksidantima i ostalim fitokemikalijama. Odlična je u borbi protiv raka, srčanih bolesti i krvnih žila, djeluje protu-upalno, razvija sive moždane ćelije, pospješuje metabolizam. Pojesti cvjetaču je kao da ste dobili na lutriji.

Dobro upakirana vitaminom C, beta karotenom, rutinom, kempferolom, kvercetinom, cimetnom kiselinom i još puno toga, tijelo koje je svakodnevno izloženo kroničnom stresu ili onečišćenom zraku bit će zahvalno na svakodnevnom ili češćem unosu te fine namirnice. Od cvjetače možete uistinu profitirati. Prodinstajte ju na ulju avokada ili maslinovom ulju, napravite juhu za svoje mališane, kašice, … .

JABUKA

Taj je slatki i jednostavni plod bogat antioksidantima koji sprečavaju od nastajanja kroničnih bolesti i ubrzanog starenja. Jeste li znali da na svijetu postoji 7,500 različitih vrsta jabuka? Sadrže u sebi visoku koncentraciju fenola i flavonoida. Postoji i meni omiljena izreka ‘Jedna jabuka na dan, tjera iz kuće doktora van’. Jabuke su niske u kalorijama i bogate važnim hranjivim tvarima. Ukoliko ne želite gojazno dijete u kući, trebali biste u jelovnik uključiti i ovu namirnicu.

Bogate vitaminima A i C, B1 i B2 te sadrže minerale poput joda, fosfora, željeza i kalcija. Minerali i viamini su nužni za razvoj mišića, kože, organa, krvi i kosti kod djece. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, koja pomažu kod smanjenja lošeg kolesterola te pojačavaju količinu dobrog kolesterola. Jabuke su poznate i u prevenciji proljeva kod djece, no ipak se uvijek prvo dobro posavjetujte s kućnim liječnikom, prije nego sprovedete vlastitu kućnu terapiju. Djeci je najukusnija jabuka kad im servirate narezane na ploške nakon obroka.

KRUŠKA

Taj slatki voćni plod dijeli se u dvije kategorije: europsku i azijsku. Bogate su topljivim vlaknima, koja pomažu u prevenciji ‘lošeg’ kolesterola. Da bi vaše dijete dobilo dozu vlakana, uključite ovaj slatki snack u shakeove ili smoothije pomiješane s bananommmm.

plum

ŠIPAK

Iako je u drevnim religijama imao važnu i svetu ulogu, važnost šipka je prepoznata tek nedavno. Izvrstan je antioksidant koji smanjuje rizik od problema srca i krvnih žila, posebice srčanog udara. Šipak također pomaže u prevenciji raka crijeva i dojki. Poput jagoda bogate su vitaminom C i antioksidantima. Ima protuupalnu važnost. Sam plod, ali i sok od šipka pomaže protiv raznih bolesti, kao što su rak ili Alzheimer. Šaka bobica (sjemenki) sadrži 7 grama vlakana, 3 grama proteina, vitamina C i K, folne kiseline i kalija. Izrazito zna biti sladak, a jedna šalica sadrži 24 grama šećera i 144 kalorija.

Šipak u sebi sadrži dva važna sastojka s medicinskim značenjem: PUNICALAGINS: jako snažan antioksidant koji se nalazi u soku i samoj kori i PUNICIC ACID: poznatije kao ulje od šipkovih koštica, jedan je od najvažnijih sastojaka u plodu. Šipak pomaže i kod protuupalnih pojava, kod raka prostate, raka dojki, smanjuje krvni pritisak, odličan je u borbi protiv artritisa i bolova u zglobovima. Djeluje antibakterijski i protiv ostalih gljivičnih infekcija. Poboljšava kod djece pamćenje i spada u jednu od najzdravijih namirnica na planeti. Osim soka, djeci možete poslužiti voćku nakon obroka ili kao snack za vrijeme školskog odmora.

ŠLJIVA
Ova je voćka niska u kalorijama (46 kalorija na 100 g). Sadrži brojne hranjive sastojke, antioksidante, minerale i vitamine. Od hranjivih sastojaka sadrži dijetalna vlakna, sorbitol i isatin koji reguliraju probavni trakt i zatvor kod djece. Izvor je vitamina C, koji je ujedno i moćan antioksidant. Sadrži i vitamin A i beta karoten (Mirabella tip).

Šljive su pune minerala kao što su kalij, flourid i željezo. Željezo je odgovorno za anemiju, a kalij regulira rad srca i krvn pritisak. Možete ih servirati uz salatu, pripremiti u ranim desertima, pripremati kolače, osušiti i dati djeci nakon obroka ili kao međuobrok.

BOROVNICE

Ove izvrsne tamno plave bobice pune su vlakana, kalija, folne kiseline, vitamina C i fitonutrijenata. Ne sadrže u sebi kolesterol i čuvaju zdravlje srca. Vlakna u ovoj voćki smanjuju kolesterol u krvi i rizik od srčanih oboljenja, posebice srčanog udara. Odličan su antioksidant i u borbi protiv raka, starenja, poboljšavaju pamćenje kod djece, probavu, održavaju kožu zdravom i mladom te pomažu u borbi protiv viška kilograma kod djece. Najbolje je da ih servirate uz jogurt kao doručak ili kao desert nakon obroka, u obliku kolačića ili muffina ili kao zdravi međuobrok  u pudingu ili shakeu.

Izvor