Djevojčice zadovoljnije uvođenjem školskih uniformi, no kažu, dovoljna je majica

Prema istraživanju, uvođenjem školskih uniformi zadovoljna je većina učenika OŠ J.Dalmatinca u Šibeniku


Uvođenje uniformi u škole koje je posljednjih tjedana prilično uznemirilo brojne roditelje i njihove školarce čini se da je nepravedno osuđeno već u startu. Takav zaključak daje nam istraživanje koju su provele Morana Bilić sa Katedre za zdravstvenu psihologiju Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu te studentice Redovnog studija sestrinstva – Andrea Vukša, Renata Roknić i Ivana Raković. One su naime provele istraživanje  o nošenju školskih uniformi sa 100 učenika osnovne škole Jurja Dalmatinca u Šibeniku koja se može pohvaliti kao prva škola u Hrvatskoj koja je još od školske godine 2015./2016., za svih 550 učenika uvela obavezan kodeks odijevanja za sve učenike. Tako učenici od prvog do osmog razreda nose ljubičaste polo majice kratkih i dugih rukava koje imaju utisnut grb škole.

– Rezultati istraživanja su dali naznake pozitivnog stava učenika prema nošenju školskih majica dok su nezadovoljni u najvećoj mjeri samo izgledom i bojom majica koja se vrlo lako može uskladiti s njihovim željama. Možda bi bolji izbor bio odabir neke neutralne boje poput žute, bijele ili pak crne, a valjalo bi razmisliti o uvođenju majica za djevojčice i dječake, primjerice roze za učenice, a plave za učenike – kazale su autorice istraživanja.

FOTO: Šibenikin

Dodale su da su tijekom istraživanja stekle dojam da su djevojčice općenito lakše prihvatile kodeks odijevanja, ali i da smatraju da sad imaju više prijatelja i više se druže u razredu s vršnjacima. Razlog tome može biti što djevojčice općenito pridaju puno više važnosti dotjerivanju i odjevanju od dječaka, pa se sad manje opterećuju.

‘Neki su se rugali onima koji su siromašniji, ali sad će to prestati’, Više se ne moram misliti što ću obući svaki dan’, ‘Više nema ruganja i maltletiranja učenicima’, ‘Sviđa mi se nositi majice jer smo isti i ujedinjeni’ samo je dio pozitivnih komentara učenika dok se među negativnim najčešće pojavljivali komentari na boju poput ‘Ne sviđa mi se ova ljubičasta boja, to je za cure, bilo bi bolje da imamo plave’ ili ‘Ne sviđa mi se izgled majice’.

Gledajući ukupno, od 33% ispitanih koji su zadovoljstvo s nošenjem školske majice ocijenili niskim ocjenama, njih 88% navodi kao razlog boju i izgled majice, dok samo 12% navodi razloge da odjeća nije bitna ili da im je svejedno što nose.

– Možemo reći kako je ukupno 68% učenika četvrtih razreda zadovoljno s nošenjem školske majice. Nešto veće zadovoljstvo pokazali su učenici petog razreda, njih 73%, a kod učenika šestih razreda njih 63%. Ukupno gledajući, od 100 ispitanih učenika 32% u potpunosti je zadovoljno što nosi školsku majicu, 35% je zadovoljno, 13% nema mišljenje, 14% je nezadovoljno, dok je tek 6% ispitanih potpuno nezadovoljno s uvedenim kodeksom – kazale su autorice.

Dodale su da ako se makar i jedno dijete, radi uvođenja kodeksa odijevanja, osjeća manje izolirano i više okruženo društvom možemo govoriti o uspjehu.

– Kod manjeg broja učenika također je utvrđeno da se osjećaju manje zadirkivanima od strane vršnjaka, dok preostali dio učenika tvrdi da nikad nije ni bio zadirkivan na bilo koji način. Iako se slažu s tim da moraju nositi školske majice, ipak nisu sretni s opcijom da se u škole uvede potpuna uniforma. Na taj način, ostavljen im je prostor da odabirom hlača, suknje, jakne izraze vlastiti stil odijevanja i da se ne osjećaju potpuno uniformiranima. Ti su razlozi inače najčešći argumenti protivnika školskih uniformi – istaknule su.

Izvor: Hrvatski časopis za javno zdravstvo

Foto: Šibenikin

Izvor