Djeca ne znaju kako se moraju ponašati za stolom, podučite ih uz igru i podsjetnik iznad kuhinjskog stola

Nakon što djecu napokon naučite da sama jedu zasigurno su krenula s brojnim neprimjerenim ponašanjem za stolom. Stavljanje kukuruza u nos, špageta kao brkove ili cijelu glavu u tanjur samo su neki od scenarija što djeca znaju izvesti za vrijeme jela. Pogledajte kako možete krenuti s uvođenjem reda za stolom, i kod male djece i kod one koja već znaju čitati.

Učite djecu primjerenom ponašanju od malih nogu uz igru: Tko je prase?

Pribor:

-Potrebno vam je desetak ispisa glave praščića – možete skinuti sliku i isprintati ove praščiće
-Isto toliko štapića od sladoleda ili slično
-Staklenka

Ispišite i izrežite praščiće
Zalijepite ih na štapić i stavite ih u staklenku

kako se moraju ponašati za stolom

U vrijeme večere stavite staklenku u sredini tablice i kad netko napravi nešto što nije primjereno učiniti za stolom mora preuzeti praščića. Pobjednik je onaj tko na kraju večere ili ručka nema štapić ili ih ima najmanje.

Kao nagradu može prvi dobiti desert, otići od stola bez pospremanja ili slično dok kazna za onog s najviše štapića može biti pospremanje stola, pranje ili brisanje suđa i slično.

Učenje dobrih navika uz ploču s napisima

Kada djeca nauče čitati svjesna su i prihvatljivog od zločestog ponašanja i za vrijeme jela. Tako će hranu često uoptrebljavati za igru, a kako bi to što ranije spriječili može vam pomoći ploča sa svakodnevnim podsjećanjem na uzorno ponašanje i geste za kuhinjskim stolom.

Ploču istaknute negdje uz stol gdje jedete kako bi djeci stalno bila na oku, a na njoj istaknute što je prihvatljivo i potrebno za stolom:

Pohvali jelo
Koristi salvetu
Ne naslanjaj se laktovima na stol
Sjedni uspravno
Nepričaj s punim ustima
Pomozi počistiti stol
Reci molim i ispričajte me