Čuvajte im zubiće: Karijes se stvara i zbog dijeljenja keksa

NIKAD NIJE PRERANO Prvi posjet zubaru trebao bi biti odmah nakon pojave prvih zuba, do prvog rođendana, a obavezno prije pojave problema

Mliječni zubi, iako će ispasti, iznimno su važni. Osim što čuvaju mjesto trajnim zubima, osiguravaju pravilan razvoj čeljusti.

Oralna higijena vrlo je važna već od nicanja prvih zubića. Stoga je preporuka stomatologa da prvi posjet zubaru treba biti najkasnije do prvog rođendana.

Najveći problem je što roditelji ne dođu s djecom na vrijeme kako bismo ih uputili kako četkati zube. Najčešće dođu tek u kasnijoj dječjoj dobi, i to kad se pojavi problem, pa smo primorani popravljati zub. Djetetu je to iskustvo, naravno, loše i stvara se strah od ponovnog dolaska – pojašnjava dr. med. dent. Jesenka Jeličić. Pravodobni i redoviti stomatološki pregledi najbolja su prevencija ranog dječjega karijesa, jednog od najvećih zdravstvenih problema djece u Hrvatskoj.

– Preventiva karijesa je zapravo vrlo jednostavna. Prvo treba znati da se ne smiju dijeliti lizalice, čaše, hrana… Karijes je zarazan, pa može prijeći s majke na dijete ako ona prilikom hranjenja poliže žlicu, ako jedu isti keks ili ako dudu koja padne na pod ‘očisti’ u svojim ustima – pojašnjava dr. Jeličić dodajući da se na navedene načine bakterije lako prenose iz usta u usta.

Dodatni problem je, dodaje Jeličić, što djeca vrlo često navečer idu na spavanje neopranih zubi, što pogoduje nastanku karijesa. Hrvatski zavod za javno zdravstvo još je 2015. objavio poražavajuću statistiku prema kojoj prosječni dvanaestogodišnjak ima više od četiri karijesa, čime je po dentalnom zdravlju djece i mladih Hrvatska svrstana među najlošije u Europskoj uniji. Štoviše, Hrvatska je po KEP indeksu 2015. bila lošija nego 1991. KEP indeks je broj koji prikazuje koliko ljudi prosječno ima karijesa, plombi i izvađenih zubi. On je tako prije 27 godina bio za populaciju 12-godišnjaka 2,6, 1999. narastao je na 3,5, a 2009. čak je otišao na 4,8.

On se 2015. neznatno smanjio, na 4,5, ali to još nije ni približno dovoljno dobro jer nema kvalitetne edukacije. Nekad su postojale pedodontske ordinacije i školski dispanzeri – kaže dr. Jeličić te dodaje da preventiva počinje dobrim oralnim zdravljem trudnice.

Kako bi se uz pravilno pranje i četkanje zubi spriječio karijes, upozorava dr. Jeličić, djeca bi trebala izbjegavati često grickanje između redovitih obroka.

Dijete koje stalno nešto žvače ima konstantni porast kiseline u ustima, a kad ona napadne zub, nastaje demineralizacija – kaže dr. Jeličić.